Help mijn broer van 60.000 kilo pruimen af!

27-07-2018

Deze week lazen we op verschillende media dat teler Kees Hameling uit Zeeland 60.000 kilo pruimen moest gaan weggooien omdat ze 3 mm te klein zijn. Zijn zus wilde dit niet over haar kant laten gaan en ontketende een ware viral op Social Media om haar broer niet met de strop te laten zitten. In het Zeeuwse land zou hij namelijk niet bij kunnen sproeien omdat het water te zout is met als gevolg dat in de huidige droogte de pruimen de maat niet halen die was afgesproken met de afnemer, in dit geval een niet genoemde supermarktketen.

Ik kreeg een dubbel gevoel bij het lezen van dit bericht. Vanuit de handel en ons vak gezien denk ik, kom op niet zeuren. Het is vervelend dat de pruimen de juiste maat niet halen (grof minimaal 38 mm), maar de maat die ze zijn (middel minimaal 35 mm) is zeker niet waardeloos. Deze maat is nog gewoon gangbaar alleen wel minder geld waard. Als fruitteler weet je dat de natuur slecht te sturen is dus bereid je daar op voor. Zorg dat je een alternatief kanaal hebt voor de producten die niet binnen je contractafspraken vallen of zorg dat je binnen je bestaande afspraken al je pruimen af kunt zetten. En als je tot de ontdekking komt dat het toch niet goed gaat pak dan de telefoon en ga bellen. Desnoods voer je ze geleidelijk aan bij de veiling. Hoe dan ook die pruimen hoeven en mogen niet weggegooid worden.

En hoe sneu het ook is, maat is maat, voor u en voor ons is het belangrijk dat de standaarden die in de handel afgesproken zijn gehanteerd worden. Dus grof is minimaal 38 mm en in een droog jaar kunnen we daar niet 36 mm van maken. Wat we hooguit kunnen doen, en dat heeft u wellicht ook gehoord van uw verkoper, is vermelden dat de oogst dit jaar relatief klein valt en dat er daarom minder 40mm in de grove opal pruimen zitten.

Maar hoe anders denkt de consument hierover. Het wakkert, in ieder geval bij degene die niet in deze handel zitten, een gevoel van onrecht aan. De titel van het nieuwsbericht is zeer slim gekozen: Pruimen 3 millimeter te klein: 60.000 kilo mogelijk verloren. Wie kan zich daar nu niet over opwinden? De grote boze supermarkt pakt de kleine hardwerkende ondernemer met onredelijke afspraken. In het kort is dat het gevoel dat dit bericht uitstraalt. En het heeft geholpen! Massaal kwamen steunbetuigingen binnen en is Kees zijn pruimen zelfs gaan verkopen, per 500 kilo, ook aan consumenten. Wie krijgt dit nu voor elkaar? En het gekste komt nog: Dit alles resulteerde erin dat consumenten en verenigingen verkoopacties op touw zijn gaan zetten om deze arme boer van zijn pruimen af te helpen. Er werden zelfs Kamervragen gesteld over deze kwestie!

Commercieel gezien is het een gouden zet geweest van de zus van Kees! Ze heeft met een Facebookbericht en een interview voor Omroep Zeeland mensen uit heel Nederland bereid gekregen om belangeloos hun producten te gaan verkopen.

Ik kijk er met enige verbazing naar, maar het onderstreept voor mij wel weer dat Social Media een enorm machtig wapen kan zijn. Ook blijkt hieruit dat enige nuance in dit soort gevallen ook ver te zoeken is. Want de strop was vorig jaar voor een aantal hardfruittelers in Limburg nog veel groter. Dit soort succesacties zijn in ieder geval niet van te voren te plannen dus tips hoe u uw eigen “Help ons van al onze producten af actie” kunt opzetten heb ik helaas niet. Maar daar bent u zelf slim en creatief genoeg voor! Zoals we van de week weer konden zien, het kan gek lopen!

Veel succes!

Overdenkertje
Een brutaal mens heeft de halve wereld.

Omzetindex
De echt tropische dagen hebben we achter de rug, maar zomers blijft het zeker. Reikhalzend wordt er uitgekeken naar een flinke bui en de kans daarop is zaterdag groot. De rest van de week temperaturen rond de 25 graden met iets meer bewolking. We zitten volop in de zomervakantie dus we zetten in op 85 punten.