De laatste week

15-06-2018

Van de eerste helft van dit jaar. De tijd vliegt voorbij. Terugkijkend (waar ik overigens geen voorstander van ben) kunnen we constateren dat er weer heel veel gebeurd is.

Na een wat kwakkelige winter en een nat begin hebben we een heee mooie periode achter de rug. Iets wat ons natuurlijk zeer verheugd is de de bouw van ons nieuwe pand. Diverse klanten zijn erbij gekomen en nieuwe routes zijn gestart. Er was dus beweging genoeg. Nu kijken we weer vooruit.

De warme periode heeft in aardbeienland wel wat schade teweeggebracht. Veel teelten zijn in elkaar gegroeid en we staan voor een periode met minder aanvoer. Dat is een beetje geluk voor een ander seizoensproduct namelijk de kersen! Deze zullen de komende weken bij wijze van spreken u de neus uitkomen, zo in elkaar gedrukt is de aanvoerperiode van dit mooie product. Het koude voorjaar zorgt ervoor dat Spanje laat op de markt is en de kou in het zuiden hield bijna automatisch extra warmte in voor het meer noordelijke Europa.

Het resultaat hiervan zult u de gedurende 4 tot 6 weken ervaren, want naast de late Spaanse oogst zullen de Hollandse, Belgische, Tsjechische, Hongaarse, Bulgaarse, Duitse (en nog meer landen) kersen zich in grote getale laten zien zolang er geen ongelukjes gebeuren met het weer. Erg? Nee, dat niet, maar wel apart. Zo zal een luxe product met een relatief hoge prijs dit seizoen naar verwachting een lagere prijs opbrengen. Vergelijk het maar met het uitzonderlijk goedkope asperge seizoen. Het is niet altijd even gemakkelijk en mijnerzijds hoop ik dat de opbrengsten voor de telers toch aan de positieve kant zullen eindigen, want zeg nou zelf, wat een ontwikkelingen heeft de kersenteelt de laatste decennia doorgestaan, wat een verbetering qua rassen, techniek, presentatie enz. Daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.

Dus, geniet van het kersenseizoen dat voor ons ligt…