Op naar de langste dag

08-06-2018

Wat een mooie tijd van het jaar is het toch en dit jaar is best bijzonder doordat we sinds Hemelvaartsdag eigenlijk constant mooi weer hebben. Hier en daar een bui nagelaten. Heerlijk!

Zo gaan we al weer op naar de langste dag. Dat is op diverse manieren vaak een mijlpaal in het seizoen.

Voor sommige producten betekent het dat de aanvoer al weer afneemt of zelfs voorbij is. In elk geval wordt de situatie geheel anders dan we de afgelopen tijd gewend zijn. Denk hierbij vooral aan asperges en raapstelen. Ook voor de oude oogst aardappelen is dan de tijd voorbij en richten we ons op de Hollandse nieuwe oogst. Deze ontwikkelingen zijn al volop in gang. Dat heeft u al gemerkt of zult u de komende dagen tegenkomen.

Voor andere producten betekent dit dat nu  het seizoen helemaal los gaat. De al genoemde aardappelen gaan los en ook het expliciete zomerfruit zoals nectarine, perzik en paraguayo zijn er dan volop. Natuurlijk zijn we mede door het mooie weer al lang begonnen, maar in feite zijn we nog steeds met de vroege rassen bezig en dit zal de komende weken steeds stabieler in smaak, kwaliteit en kwantiteit worden.

Nu maar hopen dat we nog een periode dit heerlijke zomerse weer mogen houden, want dat is gewoon goed voor de handel!

Houd er wel rekening mee dat sommige producten het best wel wat moeilijk kunnen hebben. Neem als voorbeeld de aardbeien, die worden opgekweekt en geplant met een “te verwachten oogst datum”. Door de warme dagen die achter ons liggen haalt vaak de ene planting de andere in, vandaar het megagrote aanbod van de laatste weken. Dit kan resulteren in een nog te verwachten moeilijkere periode, waarin de voor die tijd geplante aardbeien al geplukt en gegeten zijn en de latere geplante aardbeien nog niet klaar zijn. We gaan het  zien en bij vragen: spreek altijd met uw verkoper, die is van het laatste nieuws op de hoogte. Succes deze week!

 

Hongaarse kersen!

De komende week starten we ook met heel goede kersen uit Hongarije. Deze teler had vorig jaar ontzettend een mooi product en we beginnen de komende week met een middel-vroeg ras, dat uit de Kordia familie komt, dus we verwachten dikke, donkere en zeer smakelijke kersen binnen te krijgen. Hiermee kan het kersenseizoen helemaal losgaan. Maak er een mooi seizoen van!