Column

11-05-2018

Ambacht en passie

Enige tijd geleden heb ik een bezoek gebracht aan het MBO waar een aantal van onze BBL’ers verblijven. Ik heb zelf nooit op een MBO gezeten en het viel me op hoeveel vakmanschap er op deze scholen te vinden is. De praktijk vind je er overal. Er staan rallyauto’s en vliegtuigen voor monteurs, een bouwplaats voor timmerlieden, een magazijn voor de logistieke mensen en zelfs een heus restaurant voor de leerlingen van de horecaopleidingen.

Dat straalt ambacht uit! Lekker bezig zijn met zichtbare en tastbare dingen en een echt vak leren. We horen van alle kanten dat daar nu juist behoefte aan is en zal blijven. Ook een opmerking die vaak gehoord in negatieve zinnen als ‘dan had ik maar een vak moeten leren’. Wij en met name ook u zitten in zo’n vak en ons vak biedt, net als een Mbo-school, legio mogelijkheden om ambacht en vakmanschap te showen.

Ik weet dat u daar vanaf deze plek al meerdere malen over verteld is, maar sommige dingen worden nu eenmaal normaal als je er iedere dag mee te maken heb. Dat merk ik ook aan mijzelf, dus daarom bij deze nog een keer een herinnering hieraan.

Vergeet niet dat heel veel mensen een kantoorbaan hebben waarmee ze 5 dagen in de week aan een bureau en voor een computerscherm zitten. Zij hebben veel minder afwisseling en commotie om zich heen. Het toetsenbord en het beeldscherm zien er in ieder geval 365 dagen van het jaar hetzelfde uit. En dat geldt voor de appel en peer zeker niet!

Dus ondanks dat we een vak hebben waarin er vaak gevraagd wordt om veel uren te maken en hard te werken, hebben we toch ook echt een ambacht. Wees er trots op en schroom niet om als ambachtsman/vrouw en dus als expert in uw winkel of aan uw kraam te staan. En of uw ambacht nu groente snijden, maaltijden koken of een winkelpresentatie maken is. Laat het zien en durf erover te praten, want de dingen die voor ons zo gewoon zijn geworden zijn voor veel mensen ongewoon en bijzonder! Ik vind namelijk dat we een prachtig vak hebben, er is niets mooiers dan werken met verse en lekkere groenten en fruit. En geloof mij als u ambacht en passie uitstraalt dan levert dat meer op dan welke reclame of actie ook.

Veel succes!

Overdenkertje
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.

Omzetindex
Een zomerse week ligt in het vooruitzicht. Die weekend al volop zon en temperaturen boven de 20 graden. Begin volgende week komt de temperatuur zelfs boven de 25 graden uit. Maak er gebruik van! Wij zetten in op 115 punten.