Sumo citrus

03-05-2018

Simo citrus is een uniek product

In 2011 werd Sumo citrus voor het eerst op commerciële schaal geteeld in Californië. Dit bijzondere fruit wordt geproduceerd in de regio Central Valley. Sinds het eerste commerciële seizoen is er jaarlijks nieuwe aanplant bijgekomen en het programma blijft zich verder uitbreiden. “Vorig jaar hebben we één miljoen dozen geëxporteerd,” vertelt Roger Griess van Suntreat. “Dit seizoen zullen dat er 3 miljoen zijn en de komende 7 tot 8 jaar zullen we blijven groeien,” vervolgt Griess.

Proeverijen in winkels drijven afzet op
Sumo citrus is een uniek product. “Er is geen vergelijkbaar product op de markt,” legt Griess uit. “De easypeeler is sappig en pitloos. Zijn ‘lelijke’ uiterlijk maakt consumenten nieuwsgierig maar zodra zij het fruit eenmaal geproefd hebben, blijven ze het kopen.” Veel mensen hebben kennis gemaakt met Sumo citrus door proeverijen in supermarkten. Dit jaar zal het fruit te proeven zijn bij alle Sam’s Club vestigingen in het land. “Het is een populair product en de huidige productie is ontoereikend om aan de vraag te beantwoorden.”
Naast de vraag op de binnenlandse markt is er ook vanuit het buitenland interesse voor het product. “We hebben proefzendingen naar Japan, Zuid-Korea en Australië verstuurd maar we hebben onvoldoende volumes beschikbaar. We beperken ons dus momenteel tot de binnenlandse markt,” vervolgt Griess.

Distributie gehinderd door regen
Sumo citrus is niet eenvoudig te telen, verpakken en distribueren. “Het is een moeilijk product. Het seizoen 2016-2017 ging van start met goede weersomstandigheden en er werd eind december al aan de pluk begonnen, zo’n twee weken eerder dan gebruikelijk. De volumes werden vanaf de eerste week van januari gedistribueerd. Normaal gesproken vangt de oogst pas half januari aan. De hevige neerslag in Californië heeft de oogst en distributie echter vertraagd. Gelukkig hebben onze klanten nog voldoende voorraad om dit gat in de aanvoer op te vangen,” aldus Griess. Sumo citrus zal naar verwachting tot eind maart verkrijgbaar zijn.

Verkrijgbaarheid buiten de VS vergroten
Dit unieke citrus wordt ook in Australië geteeld. “Door de verschillende seizoenen kunnen we de beschikbaarheid tot wel 6 maanden per jaar verlengen. Met de pluk wordt half juli begonnen en het fruit is doorgaans tot oktober verkrijgbaar. De Australische productie loopt qua volume een aantal jaren achter bij die in Californië. De komende zes tot zeven jaar hoopt Griess het fruit jaarrond te kunnen leveren. Het bedrijf heeft plannen om de productie uit te breiden met teeltgebieden in Spanje, Peru en Azië.

Het merk Sumo citrus is eigendom van Suntreat. Het bedrijf bezit 75% tot 80% van de totale productie en werkt ook met een paar externe telers samen. Sumo citrus is een kruising tussen twee mandarijnenrassen en een sinaasappel. Het product wordt echter gecategoriseerd als mandarijn. Wie nieuwsgierig geworden is na het lezen van dit artikel, kan dit bijzondere product gedurende de laatste week van januari ook online bij Suntreat bestellen.