Wat is het beste anti-kater voedsel?

09-02-2018

Vandaag is het ’the day after’Ai! Veel mensen zullen zich nu toch wel (licht) katerig voelen. Kloppende slapen, continu dorst, beetje misselijk; ach je kent het wel. Op naar de MacD, pizzaboer of shoarmatoko. Of niet? Want is vet eten goed tegen een kater? Nee, eigenlijk niet. Want door vet eten ga je je uiteindelijk nog slechter voelen. Zijn er andere voedingsmiddelen die je beter kunt eten? Ja, die zijn er. Ik zet ze voor je op een rij.

Eieren
Waar zouden we zijn zonder het good old ei? Eieren zijn niet alleen makkelijk verteerbaar voedsel dat zacht is voor je maag, ze zitten ook vol met eiwitten. Bovendien bevatten ze grote hoeveelheden cysteïne, dat is een aminozuur dat er voor zorgt de overgebleven resten alcohol ‘op te ruimen’. Eet overigens niet meer dan twee eieren, want dat is weer slecht voor je cholesterol.

Cocoswater
Volgens veel mensen het ultieme anti-kater drankje en niet voor niets; cocoswater is waanzinnig hydraterend, en een glas bevat meer kalium dan een banaan en laat kalium nou het perfecte hangover go away medicijn zijn. Kokoswater heeft een smaakje en is voor mensen die het moeilijk vinden veel water te drinken en liever een smaakje prefereren, ook beter te doen. Als je cocoswater an sich niet zo lekker vindt, kun je altijd nog de varianten met een fruitsmaakje proberen; ananas of mango bijvoorbeeld.

Soep
Soep wordt sowieso geassocieerd met ziek zijn. Een kater is natuurlijk ook gewoon een beetje ziek zijn. Je bent namelijk gedehydrateerd. Probeer zeker wat soep te eten na een zware nacht. Het zout van de tomaat of kip helpt water vast te houden en als je hebt overgeven, heb je het kalium en natrium nodig waaruit soep veelvuldig bestaat. Kalium en natrium zorgen er voor dat je elektrolyten weer normaal worden. Als deze termen je niet zo veel zeggen; soep heeft een extra sneaky voordeel: van het zout krijg je dorst, dus je wordt als het ware gedwongen om te hydrateren.

Fruit en vruchtensapFruit zal je in eerste instantie niet zien als anti-kater brandstof, maar dat is het wel. Pak een stuk vers fruit of een glas 100% pure vruchtensap; de fructose in fruit helpt om de energie van het lichaam op natuurlijke wijze te stimuleren en het verhoogt ook nog eens de snelheid waarmee het lichaam zich ontdoet van alcohol gifstoffen. De vezels die in fruit zitten, helpen bovendien je lichaam de gifstoffen verder af te breken. Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect, maar door fruit herstel je de vitaminen en voedingsstoffen die verloren zijn gegaan tijdens het pimpelen.

Banaan
Als er een soort fruit haar eigen kopje verdient, is het de banaan. Vooral als je hebt overgegeven. In banaan zit (net zoals in cocoswater) kalium dat je nodig hebt om je beter te voelen. Plus bananen zijn zacht voor de maag. Bovendien voorziet ze deze gele vriend je van de elektrolyten die je bent kwijt geraakt toen je die tig biertjes/wijntjes/cocktails/prosecco’s aan het drinken was. Eventueel kun je zelfs al een banaan meenemen als je de stad in gaat. Dan voorkom je misschien zelfs een kater!

Dranken met cafeïne
Koffie, cola, red bull, het helpt allemaal. Hoe meer cafeïne hoe beter en dat hoor je mij niet snel zeggen. Maar waarom eigenlijk? Nou, omdat cafeïne de bloedvaten verwijdt. Doordat je door de alcohol als het ware een beetje opgedroogd bent, vernauwen de bloedvaten en daardoor krijg je hoofdpijn. Wil je dus sneller van je hoofdpijn af, dan helpt cafeïne. Plus cafeïne helpt de hersenfuncties herstellen. Herken je dat wazige gevoel tijdens een kater? Dat komt omdat je hersenfuncties niet optimaal functioneren. Waar een dubbele espresso al niet goed voor is?

Groene thee
Groene thee hoort eigenlijk ook bij de dranken met cafeïne, maar verdient net als de banaan toch een apart kopje. Sowieso een multifunctionele drank, want groene thee werkt ook anti-aging. Groene thee zit vol met anti-oxidanten, die je lichaamscellen en dus organen gezond houden. Dit betekent dat ze ook je lever, waar al die giftige alcohol zich verzameld heeft, sneller herstelt. Als je misselijk bent, kun je rozemarijn of lavendel toevoegen aan je thee om je maag sneller te kalmeren.

Bron: www.karenz.nl