Column

02-02-2018

Afgelopen weekend rekende Mona Keijzer (staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat) af met de grote verhuur en beleggingscoöperaties! Zelfstandige ondernemers kunnen niet langer gedwongen worden om open te zijn op koopavonden en op zondag. Einde dus aan al die opgelegde dwangsommen, rechtszaken die er over zijn gevoerd en de vele slapeloze nachten die sommige van onze collega-ondernemers over dit probleem hebben gehad. Victorie voor de zelfstandigen!

Wij leven in een vrij land. Het kan ook niet anders dan dat dit moest gebeuren. Alleen als je er middenin zit, zoals één van onze klanten uit Groningen, dan is het wel heel erg lang wachten om, gelukkig zoals het nu is beslist, je gelijk aan je kant te krijgen. Het is ook geen gemakkelijke opdracht om je te verzetten tegen de economische giganten, zoals beleggingsreuzen, die vanuit hun hoge grote kantoren omringd zijn met juristen en advocaten. Het woord zegt het al, zelfstandig zijn is je eigen boontjes doppen en daarvoor is moed nodig.

De moed, daar wil ik het met u nog even over hebben, want ik zie ook veel ondernemers waar de moed grotendeels direct in de schoenen zakt als ze te maken krijgen met grotere partijen zoals gemeentes, supermarktketens, de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit (NVWA), verzekeraars en noemt u ze voor uzelf maar eens op. Ik zeg niet dat u op alle dingen in moet gaan en u altijd al dan niet gewapend met een advocaat moet verdedigen, maar als u écht onrecht wordt aangedaan als mens of als ondernemer en het ondernemen wordt u hoe dan ook onmogelijk gemaakt, dan zeg ik tegen u en jou: vecht, toon moed!! Heb het hart van een leeuw en laat u niet onbetuigd. Ik denk dat wij anders te veel toegeven waardoor we uiteindelijk onszelf van de kaart laten vegen.

Weet wie u bent! Ambassadeurs van gezondheid, apotheek van de toekomst en de kurk waar de economie van Nederland op drijft (MKB) dus laat u niet in een hoek drukken! Ga met moed elke strijd aan die echt de moeite is om te strijden en ga staan voor uzelf, uw vak, uw klanten en uw medewerkers!

 

Bron telegraaf:

“Aanleiding vormen problemen als bij het Groningse winkelcentrum Paddepoel. Daar liepen de gemoederen het afgelopen jaar hoog op. De VvE had besloten dat alle winkels op zondagen en koopavonden open moeten zijn, omdat het winkelcentrum minder aantrekkelijk zou zijn als sommige winkelpuien gesloten bleven. Winkeliers konden een boete van 500 euro krijgen per ’overtreding’.

De eigenaars van een fietsenzaak die zich daartegen verzetten, zagen hun rekening hierdoor al gauw oplopen tot tienduizenden euro’s. Toen ze naar de rechter stapten, stelde die hen bovendien in het ongelijk. Op basis van de geldende wet moesten de twee fietsenmakers de boetes gewoon betalen. De lokale PvdA en SGP hebben het kabinet daarom gevraagd om winkeliers voortaan zelf te laten bepalen of ze open gaan.

Ze benadrukt dat de vrije keuze van gemeenten voor openingstijden in stand blijft. Ook als een ondernemer en verhuurder gezamenlijk in een contract overeenkomen dat een winkel op koopavond open moet zijn, geldt als vanouds: afspraak is afspraak.”

Overdenkertje:
Zonder strijd geen overwinning.

Omzetindex:
Het is een rustige tijd en we zitten allemaal met smart te wachten op het voorjaar al gaan de temperaturen gewoon weer richting het vriespunt. Deze keer een omzetindex van 85.