Column

18-01-2018

2018 is nu weer een paar weken aan de gang en traditioneel zien we weer de trends voor het komende jaar voorbij komen.
Als je dan diverse artikelen op het web leest zie je eigenlijk dat de grote ketens alternatieven zoeken voor het stukje advies. Iets waar u, als specialist, dit dagelijks fysiek invult, is het bij de grote retailers alleen de caissière die afrekent en fysiek contact heeft met de consument.

De invulling die ze hieraan willen geven is bijvoorbeeld door het gebruik van magische spiegels. We moeten ons hierbij voorstellen dat er grote spiegels als een soort van Tv-scherm fungeren op moment dat er beweging is bij het artikel. Op het gebied van AGF; wanneer men bij een product staat, dient gelijk advies te worden gegeven over herkomst, toepassing en dergelijke. Maar denk ook aan combinaties in gerechten, om zo de extra verkoop te stimuleren.

Ook slimme betaaloplossingen zijn steeds meer regel dan uitzondering. Kan uw klant bijvoorbeeld al contactloos betalen bij u? Over een aantal jaren zal niemand meer zijn eigen winkelwagentje door de winkel duwen, maar gaat hij achter u aan. De technologie zal dan ook de overhand nemen in de fysieke winkels.
Als we dan kijken naar het online gedeelte wordt hier zeker groei verwacht, maar dit zal niet opwegen tegen de relatie tussen de fysieke winkel en de consument. Bij de consument blijft ervaren, dus in de winkel zijn, waar je zintuigen geprikkeld worden zeer belangrijk!

Naast de technologie verandert de vraag ook geleidelijk. We zagen dat natuurlijk al van onbewerkt naar bewerkt gaan, maar de volgende stap die men wil maken is steeds meer vanuit gezondheid en duurzaamheid. Dus meer seizoensproducten en minder vlees. Een mooi term die ik hiervoor tegen kwam op het web was de “groenteslager”. Dit is in te vullen door bijvoorbeeld te denken aan een steak van bloemkool. De focus komt dus steeds meer te liggen op de voeding die specifiek is toegeschreven op de lichamelijke behoefte en conditie. Men verwacht dus ook dat gezond boven lekker komt te staan.

In 2017 hebben we al een korte introductie gezien van zeewier, ook daarin verwacht men een vervolg waar we nu nog niet mee bezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan bacon gemaakt van zeewier of een combinatie van zalm met zeewier en je hebt een groenteburger. Zeewier zit namelijk vol met eiwitten en is daarom een goede vervanger voor verschillende voedingsproducten.

Veel succes!

Overdenkertje
Op een trend kunt u langzaam inspelen, maar mis de boot niet. Bij een hype wordt van u verwacht dat u gelijk op de sneltrein springt!

Omzetindex
Na een stormachtige week wordt het komende week zachter. De temperaturen zullen overdag rond de 10 graden uitkomen. Wel is er een grote kans op neerslag en zullen we de zon niet veel te zien krijgen. Wij zetten in op 90 punten.