Bezoek Ros

10-01-2018

Op uitnodiging zijn Sjoerd Postuma en Jarno Kwakkel van Postuma AGF op bezoek geweest bij Ros. Teler en verpakker van het merk V-Ros exclusief vermarkt in Nederland door Postuma AGF. Dit bezoek is de eerste na een tweetal seizoenen van samenwerking en biedt veel aanknopingspunten voor de toekomst.

Ros bestaat sinds 1920 en is gevestigd in Castellano, een stad net boven Valencia. Deze streek staat vol met citrus plantages. Ondertussen is de derde generatie in het bedrijf, de broers Lionel en Terrie Beltrán. Beide heren zijn opgegroeid in België en spreken daarom nog Nederlands. De opa van Lionel en Terrie heeft in België het merk Cibel opgezet. Een tiental jaren geleden besloot de familie echter terug te gaan naar Spanje om zich volledig toe te leggen op de teelt en het verpakken van citrus. De rechten voor het merk Cibel zijn daarom verkocht.

De twee jonge broers (29 en 33) stralen veel enthousiasme en passie uit. De ‘klik’ werd met name gevonden op het gebied van kwaliteit. Terry, de jongste van de twee, is verantwoordelijk voor het selecteren en inkopen van citrus. Terry heeft 10 jaar ervaring en rijdt stad en land af op zoek naar de beste partijen van het seizoen. Hij rijdt 80.000 km per jaar om dat te doen en hij heeft laten zien een neusje voor goede kwaliteit te hebben. In de plantages legt hij duidelijk en gepassioneerd uit waarom hij bepaalde stukken wel of juist niet koopt. Terry is kritisch en naar eigen zeggen is zijn meest gesproken woord nee.

Lionel is verantwoordelijk voor de inpak en de verkoop. Hij regelt vanuit het moderne pakstation dat alles vers en mooi verpakt wordt. Lionel ontwikkelt nieuwe manieren van verpakken en is bezig om dit steeds verder te optimaliseren. Samen kiezen ze duidelijk voor kwaliteit. Onlosmakelijk hieraan verbonden is de keuze voor bladmandarijnen en sinaasappelen, want citrus met blad kan niet gestookt of bewaard worden en moet extra voorzichtig behandeld worden in het pakproces. Dit zorgt allemaal voor een langere levensduur van het product. Dit is het mooist te zien in de voorraad cel op het pakstation, daar staan namelijk alleen verpakkingen in.

Ros heeft naast de pakstations ook eigen teelt, het bijzondere is echter dat deze net zo kritisch beoordeeld wordt als een veld dat aangekocht wordt. Het is daarom niet ongewoon dat Ros de opbrengst van het eigen veld verkoopt en betere velden opzoekt en verpakt. Alles afhankelijk van de omstandigheden en waar de beste kwaliteit te vinden is.

Wanneer we praten over onze visie op de handel dan valt op dat er een gemene deler is. Postuma AGF zoekt, net als Ros, de beste kwaliteit tegen een acceptabele prijs. Deze visie vinden we terug bij Ros. Dit geeft een goede basis voor de toekomst die wij dan ook met vertrouwen tegemoet zien.