Column

10-01-2018

Spruitje erbij?

Dat is de titel van een artikel in de Quest van februari 2018. Het artikel uit dit populair wetenschappelijk tijdschrift gaat over groente eten en zoals te verwachten doen we dat veel te weinigA in Nederland. We eten namelijk dagelijks 127 gram groente in plaats van de aanbevolen 250 gram.

Het artikel vraagt zich af hoe dit mogelijk is, want kort gezegd zijn er alleen maar voordelen te bedenken om meer groente te eten. Zo schrijven ze dat, wat algemeen bekend is, groente enorm gezond zijn. Daarnaast is het ook nog veel minder milieubelastend dan het eten van vlees.

Als reden wordt gegeven dat mensen kopen op smaak en gewoonte. In vroegere tijden waren vet en calorierijk voedsel schaars, dus als het beschikbaar was moest het veel gegeten worden om de kans op overleven te vergroten. Daardoor is een positieve beloning van onze hersenen ontwikkeld voor dat soort voedsel. Tegenwoordig is er geen tekort meer aan vet en calorierijk voedsel, maar we vinden het nog steeds erg smakelijk.

Hoe is dat eetgedrag dan aan te passen? Tegen deze ‘oerbehoefte’ vechten valt niet mee. Obesitas cijfers rijzen de pan uit en ook andere ‘welvaartsziektes’ komen steeds meer voor. Ondanks dat mensen weten dat het gezonder is om groente te eten, blijven ze veel kiezen voor ongezonde keuzes. Uit onderzoek blijkt dat er twee dingen effect hebben, het aanbod veranderen en de prijzen veranderen. Dus als er minder ongezonde dingen beschikbaar zijn worden ze vanzelf minder gegeten en als ongezonde dingen duurder worden ten opzichte van gezonde dingen dan gaan mensen ook gezonder eten.

Veel van deze zaken kunnen wij als individuele ondernemer helaas niet beïnvloeden, omdat dit vanuit de overheid geregeld moet worden. Hier wordt dus nogmaals aangetoond waarom groente en fruit naar 0% BTW moeten. Een zaak waar wij ons allen hard voor moeten maken!

Daarnaast is een gedeelte ook de verandering van de gewoontes van mensen. Dus geen borrelnootjes maar snackgroente op tafel bij de verjaardag. Helaas vond ik in dit artikel geen gouden tip  waar wij als AGF specialisten meteen munt uit kunnen slaan, maar wellicht kunt u, net als de slager, een schaal hapjes voor op een verjaardag ontwikkelen. Met alleen maar gezonde dingen, want hoe sterk de oerbehoeftes en politieke machten ook zijn. Als we de gezondheid en kwaliteit van leven willen verbeteren zullen we steeds meer naar ons eetpatroon moeten kijken en dan komen we vanzelf uit bij de AGF specialist. De apotheek van de toekomst!

Tips voor uw consument:

Zo haal je de 250 gram wel:

Varieer! Hoe meer verschillende groente je eet, hoe minder snel je erop uitgekeken raakt. Bovendien bevat niet één soort alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

Verspreid je groente inname over meerdere porties gedurende dag. Zo hoef je niet ‘s avonds een grote bult te eten. Nee, paprika reepjes op je boterham, wortel tussendoor en salade bij de lunch.

Maak een concreet plan voor je nieuwe gewoontes. Spreek bijvoorbeeld vaste momenten met jezelf af waarop je groente eet. Als je rond een uur of drie zin in een koekje krijgt, neem je in het vervolg bijvoorbeeld een komkommer.

Neem bij het avond eten geen pasta of aardappelen als basis, maar kies voor een groente. Rijst van bloemkool of een goed gevulde paprika bijvoorbeeld.

Toch liever groente als bijgerecht? Kies dan twee soorten. Als je meer varianten op je bord hebt, eet je er ook meer van.

Overdenkertje
Je bent wat je eet

Omzetindex
Het blijft wisselvalling met normale temperatuurwaarde van het jaar. Wij zetten in op 95 punten.